SISU, de Finse manier om door te zetten

Finnen en het fenomeen SISU


Toen ik als 18-jarige uitwisselingsstudent mijn eerste jaar in Finland was, dacht ik dat SISU gewoon het Finse woord voor “doorzettingsvermogen” was. Tot ik door de jaren heen en enkele jaren langer in Finland ontdekte dat het veel meer dan dat is. Het is een mythe en het is echt. Het is een nationaal icoon. Het is een gevoel. Het gaat ook over moed, veerkracht en standvastigheid. Het gaat over een actie-mindset, een houding die aanzet om te doén en niet bij de pakken te blijven zitten in moeilijke tijden. Om beperkingen om te buigen tot mogelijkheden.
 
Als je Finnen vraagt SISU uit te leggen dan verwijzen ze steevast naar de Winteroorlog, toen in het begin van de Tweede Wereldoorlog de kleine natie aangevallen werd door hun tientallen keer grotere en meer bewapende Sovjetbuur. Wat onmogelijk leek, gebeurde: ondanks alles wonnen de Finnen met hun SISU: doordoen ook al lijkt het een onmogelijke zaak.
 
Of ze verwijzen naar hun legendarische Paavo Nurmi, de lange afstandsloper met 22 wereldrecords op zijn naam. De onoverwinnelijke zwijgzame Fin die zei: van jezelf winnen is de grootste uitdaging.

Sisu vandaag
In deze Brené-Brown-tijden waar kwetsbaarheid serieus genomen wordt, geven Finse onderzoekers aan universiteiten een hedendaagse invulling aan SISU. Het fenomeen krijgt een tastbare vertaling naar ons dagelijks werk en leven.
 
Ik ervoer SISU vroeger als een mannelijk fenomeen: winnen, doorzetten, spierkracht, oorlog voeren. Vandaag wordt mij duidelijk dat het niet alleen over stoer zijn en doorzetten gaat, het gaat ook over de onlosmakelijke daaraan verbonden kwetsbare kant: twijfelen, onzeker zijn, tegen je grenzen aanlopen, je  klein voelen… en toch in actie gaan, hoe klein dan ook. 
 
je doel in kleine stapjes op te delen… wat voor doel dat ook moge wezen.
de eerste stap effectief te zetten, te doén en
hulp te zoeken bij iemand die je zegt “je kan het”
Mensen die Kanssa kennen, zullen dit herkennen. Ik daag jou uit om dit bij je volgende uitdaging ook bewust te proberen. Do it the SISU-way!

Wat kunnen wij leren van SISU?
Heel juli reis ik Finland rond. Elke dinsdagavond rond 19u kan je mij trouwens volgen op mijn wekelijkse Facebooklive (ook nu al!) op mijn facebook pagina @kanssaconnects;
 
Ik heb er een afspraak met Katja Pantzar, de Fins-Canadese journaliste die in Helsinki woont en het boek “Finding SISU, in search of courage, strength and happiness the Finnish way” schreef. En vooral, ontmoet ik er veeeeeele Finse vrienden en kennissen. Back to memory lane. Mensen van alle pluimage die ik leerde kennen in de loop van mijn 30 jarige persoonlijke geschiedenis met Finland.
 
Ik zal “mijn Finnen” in menig sauna-gesprek of tijdens een naakte zwempartij in één van de 187 888 Finse meren bevragen over wat SISU vandaag voor hen betekent in hun leven en wat ik ervan moet terug meenemen naar België.