Ja, ze bestaan: BEVLOGEN AMBTENAREN!

Dat mag ik nu met zekerheid zeggen. Nadat ik de voorbije 2 weken de meest boeiende mensen mocht interviewen. Eentje zei: “WOW, wat een mooi woord, ik voel me vereerd om als bevlogen ambtenaar aangesproken te worden!”

Ze zijn veelal van het bescheiden type, hun ego hoeft geen toeters of bellen maar ik voelde toch dat ik met die naam een gevoelige snaar raakte.

Met plezier zet ik een ander verhaal in de wereld dan: ambtenaren zijn saai en grijs, ze doen het voor de vakantie en het pensioen. OOK. Zo zijn er ook. We gaan daar niet onnozel over doen.

Maar er zijn er OOK ANDEREN. En als jij je voelt aangesproken, dan ben je hier aan het juiste adres. De komende weken gooi ik hier elke dinsdag een vliegende portie thema’s op tafel die ik meenam uit mijn al even bevlogen gesprekken. En ik wil er met JOU dieper op ingaan. Ken jij nog mensen die hier iets aan zullen hebben? Stuur hen deze mail door, zij kunnen zich HIER gratis abonneren.
 
Volgende week hebben we het over:
Bevlogen zijn binnen regels, decreten en audits. Kan dat? Hoe?

En vandaag:

Jouw bevlogen hoger doel
en de politiek(e krabbenmand)


“Bevlogen mensen willen hogere doelen bereiken, op lange termijn”, zegt één van de geïnterviewden. Zelf staat ze aan het hoofd van een afdeling met 200 hoogopgeleiden in het hoger onderwijs.

“Maar politiek, om de 4 jaar een nieuwe minister en kabinetten, zorgen ervoor dat je dingen die je opbouwt moet loslaten…”, vervolgt ze. “Dat politiekers binnen hun mandaat kijken en soms kiezen voor populaire beslissingen is iets dat je erbij moet nemen.
 

Het moment dat je dat aanvaardt, word je rustiger.


Dat je inziet dat het in kleine stapjes zal moeten. Focussen op: wat kan ik in deze context wél?”

Een andere net zo wijze en ervaren 😉 leidinggevende van een stadsdienst met 50 ambtenaren waarvan ze er 4 direct aanstuurt, ervaart de wisselwerking tussen politiek en ambtenarij dan weer als een tandem. Bij een lokale overheid werken trekt haar aan omdat ze direct op grote schaal impact heeft.

Ze steekt van wal: “Ik vind de wissel van legislaturen tof. Het houdt jezelf scherp. Je moet je telkens afvragen of wat je doet nog steeds relevant is.” Maar de keerzijde van die grote impact is het 

immens verantwoordelijkheidsgevoel dat ze als bevlogen leidinggevende ervaart.


“Ik voelde mij op een bepaald moment samenvallen met mijn beleidsdomein. Als dan één van de actoren zijn ding NIET deed, iets waarvan ik dacht maar allez, hoe kan dat nu?! iets waar ikzelf geen impact op heb, dan voelde ik mij daar toch verantwoordelijk voor. Ik lag er ’s nachts van wakker en ben dan ook gecrasht.

Nu weet ik dat ik de grens moet trekken. HIER eindigt mijn verantwoordelijkheid. Ik doe daarbinnen alles wat ik kan én meer. Ik heb te aanvaarden dat het daar stopt. Ik moet er nog voor waken maar ik bewaar nu beter de balans. Dat is zelfzorg.”

En als conclusie vatte de eerste geïnterviewde het samen als:

  • “Dat hoger doel mag nog altijd JOUW ideaal zijn. Maar je zal moeten aanvaarden dat je er niet zal geraken zoals je zelf wil.”  

De tweede:

  • Choose your battles. Wees een resultaatgericht wereldverbeteraar 😉 Weet waar je impact op hebt, benoem dat en boek dààr met je team resultaten. Loop jezelf niet leeg door alles te willen oplossen. Ken je grens en wees daar ook waakzaam op bij je bevlogen medewerkers. Wees het voorbeeld voor je team.  

 
Bevlogen groet,
Geertrui

Op 17/9 gingen voor het eerst op wandel onder bevlogen ambtenaren. We gingen hier verder over in de diepte. Maar bv ook over deze verlengde telewerktijden en hoe je de verbinding in je team niet verliest. En veel meer.  

Dit was een experiment.
Er waren warme wijze Algemeen Directeurs van steden ingeschreven,  stafmedewerkers, teamcoaches, mensen van de Vlaamse Overheid en van verscheidene semi-overheden zoals bv De Lijn.

PS:
Ken je nog mensen voor wie dit interessant is, stuur hen dit door. Ze kunnen zich hier abonneren op de gratis nieuwsbrief. Uiteraard mag je ze ook meebrengen naar de wandeling, ze dienen zich dan ook te registreren via de oranje knop.