Helpers inzettenVind jij, als je eerlijk bent met jezelf, dat hulp vragen een teken van zwakte is. Wij, ferme vrouwen, kunnen toch alles zelf?! PEUUUUUUT!
 
  • Wees bewust dat jouw probleem oplossen misschien wel iets leuks inhoudt voor anderen. Bv je buurvrouw wiens kleinkinderen ver weg wonen, kan het net prettig vinden om jouw kroost op school af te halen als jij laat moet werken? Of je collega heeft misschien wel zin om zijn tanden eens in jouw dossier te zetten waar jij alleen vast op loopt
  • Stop niet met denken als je 1 naam hebt, denk verder na wie jou hierbij nóg zou kunnen helpen en wie nog...
  • Ga na of het voor dit probleem nuttig is (een) expert(s) in te roepen. Weeg af hoeveel de (structurele?) oplossing van het probleem je waard is.
  • Als je eerder hiervoor al een oplossing hebt gezocht, verval niet in gewoonte. Ga elders zoeken. Als blijkt dat de klassieke oplossing toch de beste is, go for it!
 
Het kan soms zo simpel zijn. Gewoon doén en je zal zien, er ontstaat veel meer...   
Ik daag je uit om zelf op zoek te gaan naar waar jij “helpers” kan gebruiken. Vaak moet je die niet eens ver gaan zoeken. Mensen om je heen willen graag helpen, als jij maar duidelijke en omlijnde hulp vraagt. 
De 6 eenvoudige stappen naar helpers: 

STAP 1: wees de komende dagen alert voor een probleem of uitdaging, groot of klein, waarvan je eigenlijk ook wel weet dat je tot een betere oplossing zou komen als je het niet zelf/alleen moest doen
 
STAP 2: ga na wie jou hierbij zou kunnen helpen. 

STAP 3: omschrijf je hulpvraag duidelijk, omschrijf je verwachtingen helder. Baken je vraag af.
 
STAP 4: Als je op mij lijkt en gewend bent van hulp te geven maar niet te vragen, zal je je comfortzone moeten verlaten. Feel the fear and do it anyway… verwelkom je zweethandjes ;)
 
STAP 5: doe een concreet voorstel aan je helper(s) en zorg ervoor dat de drempel voor hen om het te doe zo laag mogelijk is. Bevraag hem/haar rond de randvoorwaarden die het hem/haar vergemakkelijken. Bv zorg voor een locatie die voor hen makkelijk bereikbaar is, voorzie eten, reserveer de afspraak zelf in de helper zijn/haar kalender.
 
STAP 6: Wees je nadien naast het functionele resultaat (je probleem is opgelost!) ook bewust van wat dit met jullie deed. Ik wed dat het jullie band versterkt en het hier niet bij blijft. Benoem dat aan je helper en toon je dankbaarheid. Als er volgende stappen zijn, benoem die concreet.