Verantwoordelijkheid nemen én geven

Toen ik op school zat in Finland was er een jongen in mijn klas die bij aanvang van de les iets aan de leerkracht ging vragen, de leerkracht duidde hem iets aan in zijn boek en vervolgens verliet hij het klaslokaal. Mijn klasgenoten schenen dat normaal te vinden. Ik begreep het niet. Een gevoel dat je als uitwisselingsstudent, een jaar in een vreemde cultuur, niet onbekend is. Mijn buurvrouw legde me uit dat die jongen de les niet zou volgen en wilde weten welke leerstof hij tegen volgende keer moest kunnen…

Mijn mond viel open. Hier hoefde je dus geen excuus te verzinnen of in het geniep te brossen. Je moest alleen zien dat je de leerstof tegen de volgende keer wel kon. Kan het eenvoudiger en logischer dan dat? Als je in zo een cultuur opgroeit, neem je gewoon makkelijker verantwoordelijkheid. Vandaag, zoveel studies, opleidingen, ervaring later weet ik dat  dit concept "persoonlijk leiderschap" heet. Dat je je focus moet zetten op de zaken die je wél zelf in de hand hebt. Zoals Covey het noemt: die in je cirkel van invloed zitten.
 
Weg met de gewoonte
En je hebt veel meer dan je denkt impact op de zaken waar je WEL invloed op hebt.
We denken snel dat we niets aan een situatie kunnen veranderen. Uit gewoonte, omdat het altijd zo is geweest, omdat je denkt dat je niet anders kan. Omdat iedereen het zo doet, je moeder vroeger, je baas, je collega, je klasgenoot. Ik denk dat ik op mijn middelbare school niet naar een leerkracht had moeten stappen met de boodschap “dat ik nu even geen zin heb in de les”… maar ik wéét het ook niet. Ik heb het in elk geval nooit gedaan omdat het zo onmogelijk en ondenkbaar leek. Het was teveel out of my box toen.
 
Helpers inzetten
In mijn Levuur-bestaan ben ik expert in stakeholdermanagement: hoe ga je om met je belanghebbenden in en rond je organisatie, overheid of bedrijf. Hoe doe je aan cocreatie? Waarom en hoe zet  je  mensen in om samen met jou je  doelstelling waar te maken.
 
Waarom zou je de weg naar Jouw Noorden ook niet cocreëren? Je kan "helpers" inzetten.Vaak moet je die niet eens ver gaan zoeken. Mensen om je heen willen graag helpen, als jij maar duidelijke en omlijnde hulp vraagt. Je hoeft ook niet alles zelf te kunnen, wat straffe vrouwen al eens denken van wel. Zonder mijn coach had ik Kanssa nooit durven opzetten. Zonder Sabine was mijn administratie een ramp. Zonder Katrien was mijn website maar half gelukt.
 
 
Kanssa is de oplaadplaats voor mensen die willen leren omgaan met hun cirkel van invloed. Die willen loslaten waar ze geen impact op hebben en des te meer pro-actief om willen gaan met de zaken waar ze wél invloed op hebben. Die met gelijkgestemden out of the box willen denken, helpers willen inzetten om hun blinde vlekken te zien en lichter, blijer, impactvoller in het leven willen staan. Die op hun sterfbed met een smile achterom willen kunnen kijken omdat ze gedaan hebben en geweest zijn wie ze écht zijn :)
 

Wil je tips en concrete oefeningen om hiermee aan de slag te gaan in je dagelijks leven?

Balans M/V

Essentie

Natuur