Natuur, op adem komen

Zowel de CEO van de Finse multinational waar ik naast 32 000 anderen werkte, als de poetsvrouw van de fabriek, hadden zoals zowat elke Fin een mökki (vrij vertaald: een hutje, zomerhuisje) in de bossen aan een meer.  Regelmatig klinkt de lokroep van de mökki en trekken Finnen weg uit de stad, naar hun hutje.
 
De favoriete mökki heeft geen electriciteit noch lopend water. Geen toilet. Standaarduitrusting daarentegen is een sauna, vele hutjes ZIJN gewoon niet veel meer dan een sauna. Mökki-bezoekers vullen hun dagen met houthakken, water halen, de sauna opwarmen, vissen om de vangst vervolgens te roosteren en samen met de vers geplukte paddestoelen of bessen te nuttigen. En de volgende dag... weer hetzelfde. 

Als 18 jarige had ik het snel gezien, voor mij mocht het gerust een hutje met vaatwas zijn. Zoveel jaren later zie ik hier een stuk van het geheim van de Finse life-work balance in. 

Het klinkt contradictorisch maar hoe sociaal en zorgend ze aan de ene kant zijn, zo stil en zwijgzaam zijn ze aan de andere kant. Finnen hebben héél veel eigen ruimte nodig en nemen die ook. Ze zijn veel meer dan wij deel van de natuur, die daar uiteraard ook zo overweldigend aanwezig is.                                                                    

Woon jij ook in een stad, zou je jezelf net als ik niet echt een natuurmens noemen en heb je evenmin een zomerhuisje, maar wil je toch geFINspireerd worden om de natuur in je leven te brengen en op adem te komen leven?

Balans M/V

Essentie

Verantwoordelijkheid